Például a színesborsos vajas csirkemell. Krumplival. Vagy a foszlós lágy magvas bagettel. Nyamm. Sajna fotó nélkül. Felszerelés; kés, vágódeszka, serpenyő, húscsipesz, fűszerőrlő (nagyitól csórt tekerős kézi kávédaráló), tányér. Alapanyag: csirkemell, jó vaj (nem margarin, vaj. EZ FONTOS! nem olyan drága.), színes bors egészben, só. Elkészítés: csirkemell húsrészét lenyesem a csontokról. Ezt is meg lehet sütni, mármint a csontot, mindig marad rajta egy kis hús. Bár én általában filét veszek, mert abból van olyan adag, amit egyszerre el tudok fogyasztani; kicsi a hűtő. Szeleteket kell formázni a húsból, én olyan vastagra vágom, mint a hüvelykujjam. Kést elmosom, vágódeszkát szintén, hús addig általában egy tiszta fólián csücsül. Elteszem a vágódeszkát, serpenyő elő, vaj szintén. Levágok a vajból egy darabot, hogy mennyit, az hangulat- és köretfüggő, ha bagettel eszem akkor sok, amúgy elég pár vastagabb szelet. Vaj a serpenyőbe, borsot belevágni a darálóba, összepakolom a húst, a darálót, a sótartót, a serpenyőt és a húscsipeszt a tálcára, és ekkor megyek ki a konyhába. Tűzhelyet bekapcsol, vajas serpenyőt rátesz, és megvárom, amíg kicsit sistereg a vaj, közben tekerem a borsdarálót., úgy, hogy kicsit darabos maradjon még a 3-4-féle bors. (Ha nagyon élvezni akarom magam, akkor belekerül némi gyömbér, mármint a friss gyökér felvagdalva, meg szerecsendió.) Bors a serpenyőbe, plusz egyéb fűszerek meg a só, és pipimelle belefektet, fólia kidob. Kést elmosogat, borsdarálót, sószórót és tálcát szobába visszavisz, majd ismét konyha; általában ilyenkor már lehet megfordítani a csirkét. Olyan 2-3 perc kell neki, és meg lehet icipicit pirítani mindkét oldalán, de én pl. nem kiszárítva szeretem. Amikor úgy érzem, kész, serpenyőt lekapom, tűzhely kikapcs, húscsipesz kézbe, és sprint vissza a szobába, tányér elő, hús kipakol, maradék vaj ráönt, és lehet lakomázni. Mellé többféle köret ajánlott. A sült krumplit gondolom nem kell magyarázni, lehet persze másképp is, pl. hasábra vágva pici olajon megdinsztelt hagymával pirítani. Meg lehet krumplipüré. Ekkor is elemi fontosságú a vaj, meg hogy forró legyen a tej, amikor belekeverjük az áttört krumpliba, így istenien habos lesz. Ebbe kerülhet csipet szerecsendió és maroknyi finomra reszelt sajt is, trappistától a goudán át a füstöltekig, ízlés dolga. Vagy lehet friss ropogós bagettel a szomszéd pékségből... na jó, megyek is főzni, mert már csöpög a nyálam...
Szerző: malkavitamin ventrueknak  2009.03.13. 22:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://malkavitaminventrueknak.blog.hu/api/trackback/id/tr11000893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása